SEIN – lassan véget ér a projekt

A SEIN – Sustainable Education in Nature, azaz Fenntartható Természeti Nevelés című projekt célja az volt, hogy új személyes és szakmai kapcsolatokat építsen és jó gyakorlatokat osszon meg az outdoor tanítás és az erdei iskolák módszereiből és pedagógiájából. Minden partneregyesület szervezője volt egy nemzetközi találkozónak és helyi programokat valósított meg. A nemzetközi tanulmányutak lehetőséget adtak arra, hogy a partnerek munkatársai és felnőtt tanulói egymástól tanuljanak az outdoor nevelésről. A fő célcsoportunkat azok a felnőttek képezték, akik képességeiket, tudásukat akarták fejleszteni önkénteskedés és erdei iskolákban oktatás során. A partnereknek különböző szintű a tudása és tapasztalata a témáról, így a projekt remek lehetőséget adott arra, hogy megosszuk ötleteinket, gyakorlatainkat, és kapcsolati hálót építsünk ki képzőkkel, önkéntesekkel, szakemberekkel és tanulókkal.

Az erdei iskolák és a természeti nevelés olyan módszereket alkalmaznak, melyek a felnőtt tanulókat vonzza, és aktív résztvevőként bevonja, nem csupán információkat ad át, passzív módon. Azok a felnőttek, akik kevésbé műveltek és/vagy hátrányos helyzetűek, a természeti környezetben érdeklődni kezdtek, értékeket találtak, különösképp, mikor ezekkel a gyermekek tanulását támogathatták. A felnőtt tanulók, akiket bevontunk a projektbe, meglévő készségeiket fejlesztették, új projekteket és programokat szerveztek, új módszereket, kompetenciákat és jó gyakorlatokat ismertek meg. A projekt eredményeiként új erdei iskolai tevékenységeket indítottak el, az oktatók új technikákat kezdtek használni, valamint létrehoztak egy maradandó nemzetközi kapcsolati rendszert, melyben a SEIN továbbél majd.

A nemzetközi találkozók és a helyi szintű programok az alábbiak voltak:
- Más országokban hasonló projektek látogatása, ahol módszerekről tanultunk, új ötleteket gyűjtöttünk és tapasztalatainkat osztottuk meg.
- A motivált résztvevők felelősséget vállalhattak a saját tanulásukért, így teljesen be lettek vonva a projekt tervezésébe és szervezésébe.
- Elkészült a “katalógusunk”, mely bemutatja a kihívásokat, tanulási lehetőségeket és jó gyakorlatokat a partnerek környezetében, mely támogatást és kapcsolati hálót is biztosít a helyi környezetnek.
- Elkészült egy egyszerű projektet bemutató füzet is, mely összefoglalja a tanulást és az új ötleteket, melyeket gyűjtöttünk; ez egy könnyen hozzáférhető pont mások számára, amin keresztül betekintést nyerhetnek a projektre és annak eredményeire.
- Projektünk weboldala is működik, melyen a projekteredmények nyilvánosan elérhetők.

A SEIN eredményeként a jövőben megvalósítunk további európai és helyi szintű projekteket a témában, és az ennél is szélesebb körű Oktatás a Fenntartható Fejlődésért témában; az európai mobilitások dimenziója nélkül ez a fenntartható eredmény nem lett volna elérhető.

Author: Anna

Share This Post On

Submit a Comment

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 8 = tizenhat

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>